sâmbătă, 4 iulie 2009

In vacanta la Ocna Sibiului


27.06.09
Prima-n condicuta - Stefi si apoi, imediat, subsemnata. Iulia cu eforturi disperate, bunicii si ei la datorie. c3-ul este plin ochi. The Flinstones pornesc. Ora 6h30min. Destinatia - Sibiu, mai precis Ocnele Sibiului. Motivul principal ar fi Stefi - musai sa o muram bine sa tina la iarna. La ora asta, soseaua e ca si a noastra, atat doar ca mi-e cam somn, dar imi trece repede. Pana-n Rm. Valcea ploua de rupe, dar noi ne continuam linistiti drumul. Nu-i bai, nu? Cum trecem de Valea Oltului, devenim un pic mai optimisti, desi ramanem reticenti. Ce sa mai ! Traversam rapid Sibiul si ajungem la ora 1o.oo in Ocna Sibiului. Cum trecem de Sura Mare imi aduc aminte de mirosul tare al sarii, de pieile noastre murate si uscate, de aceleasi denivelari de teren, de copilaria mea .
In timp ce noi ne uitam dupa soare, Stefi se imprieteneste rapid cu Cora, catelusa proprietarilor












Nu suntem optimisti degeaba, caci chiar reusim sa facem niste bai.
Lacul Brancoveanu, cel mai sarat lac din Europa este inchis pentru renovare. L-am ratat de data asta. Pe Stefi n-o mai scoatem din piscina copiilor decat poate pentru o vata de zahar. Ce naiba vad toti copii la chestia asta lipicioasa ?

Localitatea este in plina reconstructie, fonduri europene, santier total, dar noi ne vedem de ale noastre. Ne uitam la asa zisele blocuri - niste hulubarii deprimante "plantate" in "epoca de aur".

Dar Ardealul isi are aroma lui si oamenii lui.
Daca tot avem parte si de ploi, ajungem si la Sibiu. Si aici epoca de aur a adus multi tampiti, cica un "tovaras" fu deranjat de zgomotul tramvaielor, fapt pentru care respectivele au fost desfiintate, dar a mai ramas totusi portiunea de la Sibiu la Rasinari. Totusi, fata de alte orase, a avut o soarta mai buna. (stim noi de ce).
Abordam fara sa stam pe ganduri stradutele inguste si gangurile dintre ele, Piata Mare, centrul vechii cetati unde pe vremuri aveau loc adunari, dar si executii, Piata Mica unde odata se aflau casele de locuit si atelierele mestesugarilor, Turnul Scarilor , Pasajul Aurarilor, Muzeul de Istorie a Farmaciei - prima farmacie din tara in sec XV, Podul Minciunilor care nu s-a prabusit cu nimeni, Biserica Evanghelica.


















Una peste alta, saptamana a trecut repede: ne plimbaram, ne muraram, ne descretiram, urmeaza intrarea in pluton cu gandul ca vom reveni.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu