miercuri, 1 iulie 2009

Confesiunile unui asasin economic

Ceea ce m-a determinat sa citesc aceasta carte a fost, in primul rand, faptul ca nimic din ea nu este fictiune, totul este trait de un AE (asasin economic)
M-am gandit ca istoria personala a acestui asasin economic special - John Perkins, m-ar face sa inteleg mai bine ce se petrece in perioada asta, la nivel mondial.
Sincera sa fiu, nu mi s-a parut foarte socant tot acest sistem creat de o mana de oameni care prin orice mijloace vor sa controleze resursele naturale ale planetei folosindu-se de orice modalitate (de la rapoarte financiare frauduloase pana la crima), ci poate numeroasele analogii care se pot face cu multele evenimente pe care le traim in tara noastra. Nu este vorba de o conspiratie abracadabranta, sunt interese si valori comune care construiesc acest sistem.
" Suntem un grup de elita alcatuit din femei si barbati care utilizeaza organizatiile financiare internationale [...]. Asemenea echivalentilor nostri din mafie, si noi, AE, facem tot felul de favoruri. Acestea iau forma imprumuturilor pentru dezvoltarea infrastructurilor - centrale electrice, autostrazi, porturi, aeroporturi sau parcuri industriale.[...] In ciuda faptului ca banii sunt returnati aproape imediat corporatiilor membre ale corporatocratiei ( creditorul), tara care le primeste este obligata sa returneze intreaga suma, plus dobanda. Daca un AE dobandeste un succes deplin, atunci imprumuturile sunt atat de mari incat, dupa cativa ani, debitorul ajunge in imposibilitatea de a le mai plati." Dupa toate acestea urmeaza conditiile care fac scopul acestui sistem. Si scopul scuza mijloacele.
De la practicile inselatoare si distructive ale companiilor petroliere la proiectele pe care le coordoneaza in Africa, America de Nord, in Orientul Mijlociu si la esecul AE din Irak care a avut drept rezultat Razboiul din Golf, John Perkins parcurge un drum la capatul caruia se naste ideea unei astfel de carti.
Mi-a placut s-o citesc datorita faptului ca este una din povestile lumii in care traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu