miercuri, 20 mai 2009

De ce zboara pestii prin apa?


N-as fi dat prea multa importanta uneia din multimea intrebarilor-capcana ale copiilor, chiar daca aici e vorba chiar de propria progenitura daca nu m-ar fi dus cu gandul la unul din articolele citite cu cateva zile in urma.

Ultimul animal de la care te-ai astepta sa-i fie frica de apa este desigur pestele, dar lucrurile nu stau chiar asa. Cu toate ca reusesc sa se miste cat de cat, celor mai multe larve (cu toate ca nu chiar de la toate speciile) le lipsesc complet capacitatile de inotatori ale pestilor adulti.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea Wageningen din Olanda s-au uitat acum cu mai mare atentie la larvele pestelui zebra si au concluzionat ca dificultatile lor provin de la faptul ca au aripioarele laterale (care sunt folosite pentru echilibru) inca prost dezvoltate si din cauza ca au o basica inotatoare ineficienta (acesta fiind organul care ii ajuta pe pesti sa-si controleze pozitia verticala, in adancime, modificand forta lui Arhimede care actioneaza asupra lor). Dupa toate aparentele, larvele pur si simplu nu reusesc sa stea orizontale.

De aceea sunt inotatoare atat de proaste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu