Anul 1974 a fost proclamat de ONU "Anul International al Populatiei", fapt care a adunat, pentru prima data in istorie, toate statele lumii la Conferinta Mondiala a Populatiei care a avut loc in capitala Romaniei .
Peste 13 ani, in ziua de 11 iulie 1987, populatia lumii a atins cifra de 5 miliarde de locuitori.
Cresterea populatiei mondiale este o problema globala careia i se cauta si i se propun strategii la fel ca si celorlalte probleme care au dobandit un statut global.
Pe langa atentia acordata ingineriei genetice si agriculturii ecologice, ONU atrage in fiecare an atentia asupra egalitatii de sanse intre barbati si femei. Statistica inca aduce date care ridica probleme inca nerezolvate pentru era in care traim. Stim cu totii ca recunoasterea egalitatii este perfect legala . Nu ne atingem de state precum Iranul sau Arabia Saudita unde cauzele discriminarilor sunt de alta natura si nici de scandinavi, unde aproape ca discriminarea lipseste.
Conform unei informari transmise de portalul european Europa.eu, femeile din Europa castiga cu 17% mai putin decat barbatii, Comisia Europeana lansand o campanie de informare in toate tarile UE, una dintre cauzele identificate fiind slaba reprezentare a femeilor in anumite functii sau sectoare de activitate( 10% din membrii consiliilor de administratie ale marilor companii, 29% din oamenii de stiinta si inginerii de pe piata europeana).
Dar de ce sa nu vorbim de mediul nostru rural, unde exista inca obiceiul ca femeia sa se pregateasca in primul rand pentru a deveni o gospodina desavarsita, iar barbatul este cel sustinut pentru a avea parte de instruire academica (exagerez un pic).Si uite asa ramanem la procentul de 80%, care este un procent foarte mare, si care reprezinta proportia in care femeile sunt mai prost platite decat barbatii in cazul prestarii aceleiasi munci. Asta inseamna ca noi ne confruntam cu traditia si stereotipurile. Oamenii gandesc in stereotipuri in ceea ce priveste cele doua sexe. Este adevarat ca stereotipurile vor guverna intotdeauna gandirea maselor, asa si devin manipulabile, insa in ceea ce priveste raportul femei - barbati, gandirea stereotipala nu face decat sa umbreasca imaginea femeii in societate. Este normal? Alte date ne spun ca femeile din Romania au castiguri medii brute cu 12,7% mai mici decat barbatii, in timp ce la nivel european, diferentele urca pana la 17,4%, potrivit Eurostat (am rasuflat usurata).
Este clar faptul ca femeile si barbatii sunt inegali prin natura lor, insa in ceea ce priveste sansele in viata, ar trebui sa aiba drepturi egale. Din pacate, aceasta idee este prost interpretata chiar si de oameni care nu ar trebui sa o inteleaga gresit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu