duminică, 30 august 2009

" Pupa, mama, ca sa treaca!"

Nu o data mi s-a intamplat ca, ocupandu-ma de ceva prin casa, sa fiu intrerupta brusc de plansul copilului. De data asta, Stefi, dorind sa-si recupereze papucul de sub masuta din sufragerie, isi intersecta capul cu masuta cu pricina. De obicei, nu dau mare importanta unor evenimente de genul acestuia (am mai spus ca sunt departe de a fi o mama perfecta).
" Se mai intampla si accidente." incerc sa o calmez, insa "victima" are alta idee: "Pupa, mami, ca sa-mi treaca!". Printre lacrimi si muci, mutrita ei rugatoare reuseste (nici nu e greu) sa obtina in timp record gestul solicitat. Bomba se dezamorseaza rapid - happy end!
Mi-aduc aminte de o mamica din parc al carei bebelus, avand colici si plangand, este luat in brate si linistit de mamica disperata, dupa care bebelusul este pus inapoi in landou. Timp de aproximativ o ora, procedeul se repeta de cateva ori, dupa care bebelusul adoarme.
Stefi intreaba de ce plange bebelusul si i se explica ca dupa fiecare masa il doare burtica, mami il ia in brate si ii trece. Urmatoarea idee a fost: " Sa ma iei si pe mine in brate dupa ce mananc ca sa nu ma doara burtica!"
Fac analogia cu fenomenul placebo , acel tratament inert administrat pentru efectul sau sugestiv. Tratamentul placebo nu foloseste doar pastile. Se folosesc terapii fizice, tratamente si radiatii, chiar si diete. Efectul placebo este declansat de increderea pacientului in tratament ,in puterea de convingere sau eficienta terapeutului si de asteptarea pacientului de a se simti mai bine, un fel de "pacalirea creierului" pentru eliminarea durerii.
Termenul de placebo a fost utilizat in rugaciunile din perioada medievala in contextul expresiei " Placebo Domino" ( "Ii voi face voia Domnului") si isi are originea intr-o traducere biblica din sec V d.C.. In sec XVIII, termenul a fost adoptat de medicina, fiind folosit pentru desemnarea preparatelor lipsite de valoare terapeutica.
Stim cu totii ca rolul autosugestiei este extraordinar in procesul de insanatosire. Cum prima substanta folosita ca placebo a fost apa (aqua simplex- numita astfel pentru a-i creste efectul psihologic ), iar in prezent se folosesc pastile cu zahar si injectii cu ser fiziologic ( nu mai vorbim de moastele tamaduitoare ale sfintilor sau apa sfintita), efectul placebo ridica insa si intrebari care tin de etica si-l face sa ramana pe latura medicinei alternative.
Diferenta dintre cucuiul lui Stefi si tumorile "tratate" prin efectul placebo este enorma, practicile alternative nefundamentate sau insuficient fundamentate stiintific nefacand altceva decat sa elimine sau sau sa intarzie aplicarea unor tratamente eficiente, situatia fiind des intalnita in oncologie, de exemplu, cand timpul pierdut cu tratamente alternative poate deveni fatal pacientului.
Dar, dupa cum am observat, nu numai terapeutii, ci si pacientii au felul lor de a profita cerand sa fie pupati sau luati in brate.


marți, 25 august 2009

Pedepsele si cei 7 ani de acasa

"Daca nu esti copil cuminte, nu indeplinesti voia Domnului si nu asculti de parinti, vei fi aspru pedepsit"- cam asta ar fi una din metodele educationale din secolul XXI, in scolile romanesti- sursa.
Ca religia nu-si are locul langa fizica, biologie, chimie si in general langa orice ramura a stiintei, dar mai ales in scolile de stat, chiar si cu scuza ca este materie optionala este, pentru mine, clar. Nu sunt o mama perfecta, sunt convinsa ca sunt departe de aceasta notiune si nici nu intra in prioritatile mele. Imi aduc aminte cum, la nici 5 ani, Iulia m-a intrebat " Mami, Mos Craciun chiar se duce la toti, toti copiii in noaptea asta?".
Personal, la capitolul acesta, am luat decizia sa nu insist pe motivatii " contra", bazandu-ma pe bunul simt al copiilor si pe capacitatea lor de a distinge realitatea de fictiune.
De altfel, am citit aici ca pana la varsta de 8 ani, copiii nu retin ca au facut un lucru rau atunci cand sunt certati sau pedepsiti, in schimb retin ca au facut un lucru bun cand sunt laudati sau recompensati.
Cercetatorii olandezi de la universitatea Leiden, au lucrat cu trei grupe de persoane de varste diferite: prima grupa formata din copii avand varste cuprinse intre 8 si 9 ani, a doua grupa cu copii avand varste intre 11 si 12 ani, iar a treia grupa cu persoane cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.
Printr-o tehnica medicala, fMRI, cercetatorii au observat care este activitatea neuronala la nivelul creierului atunci cand raspunsul era bun sau gresit. Astfel, pentru copiii din prima grupa, activitatea neuronala era mai intensa atunci cand copiii au fost recompensati decat atunci cand au fost pedepsiti . Prin aceeasi tehnica, s-a constatat ca persoanele din celelalte 2 grupe sunt capabile sa invete in mod eficient din greseli, ceea ce este mai dificil pentru copiii de 8 ani.
Rezultatele cercetarilor sunt, asadar, importante pentru tehnicile si metodele educationale ale copiilor si ar trebui sa se tina cont de ele si in sistemul nostru de invatamant.

duminică, 23 august 2009

miercuri, 19 august 2009

128 ani de la nasterea lui Enescu

La 19 august 1881 s-a nascut George Enescu , singurul copil al familiei Enescu. Patru dintre copiii Mariei Enescu s-au nascut morti, iar alti sapte au decedat inainte de a implini varsta maturitatii. Mama avea tuberculoza, iar prin laptele sau transmitea bacilul copiilor sai. La sfatul medicului, al doisprezecelea copil este dat unei alte femei pentru a fi alaptat si asta i-a salvat viata.
Jurjac, dupa cum ni-l aducem aminte, fascinat de muzica tiganilor lautari si de sunetul viorii a fost prezentat la 5 ani marelui Eduard Caudela. La aceasta varsta compune prima sa lucrare " Tara Romaneasca", o opera de doisprezece masuri pentru pian si vioara.
La 7 ani, indemnat de Caudela pleaca la Viena unde , in 2 ani, termina studiul obligatoriu de trei ani al viorii si incepe apoi studiul superior. La 13 ani este indrumat spre Paris si introdus in cercurile muzicale de pricipesa Elena Bibescu, ea insasi pianista de talie europeana. Este prezentat lui Saint-Saens precum si lui Edouard Colonne care a dirijat in 1898 (Enescu avea 17 ani) prima auditie a "Poemei romane". De aici incolo, dupa succescul avut, romanii afla de "fenomenul Enescu".
Regina Elisabeta, mare iubitoare de arta si admiratoare a lui Enescu, il sprijina, portile palatului Peles ii sunt deschise, regina ii daruieste intreaga colectie originala a operelor lui Johann Sebastian Bach care datorita memoriei sale fenomenale si pasiunii pentru Bach sunt insusite si reproduse in concerte, intotdeauna din memorie.
Intr-o seara de martie, in 1898, la sala Ateneului, are loc prima intalnire a lui Enescu cu Maruca Cantacuzino, cea care-i va deveni iubita si sotie. Maruca Cantacuzino, nascuta Rosetti Tescani in 18.07.1878 este casatorita cu Mihai Cantacuzino, ministru al justitiei in guvernul Petre Carp. Era considerata o femeie frumoasa, spirituala, eleganta, distinsa, una dintre cele mai culte fete de la curte, insa o fire capricioasa.
Dupa 8 ani se reintalnesc in parcul Castelului Peles. Cele doua destine se impletesc intr-o poveste de dragoste.
Maruca il invita la Palatul Cantacuzino. Toti cei care veneau stiau care era relatia dintre Maruca si Enescu, inclusiv sotul Marucai, Mihai Cantacuzino.
Enescu accepta, contrar principiilor sale pozitia de " cantaret la Curte" in casa Marucai, Palatul Cantacuzino (actualul Muzeu Enescu).
Maruca este caracterizata de regina Maria, in memoriile sale astfel : " Era uneori ciudata si avea, de netagaduit, o fire originala. Tovarasia ei te insufletea, dar zadarnic ai fi incercat sa te opui ideilor ei. Traia dupa bunul plac, fara sa-i pese de critici. Maruca avea manii si una dintre ele era gustul de a sta aproape in intuneric. Ii placea sa ne adune acasa la ea. Ne facea sa ne supunem zambitoarei ei tiranii."
Dupa razboi, Enescu pleaca in Franta unde concerteaza. In 1920 locuieste cu Maruca in Elvetia, la Lausanne. In 1923 si 1926-1927 a fost construita vila de la Luminis. S-a spus ca vila de la Luminis a fost construita pentru Maruca. Dupa turneele din America intre 1923-1924 a reusit sa adune bani pentru constructia vilei, perioada in care cumpara si vila Bellevue de langa Paris. Locuia la hotel Bulevard in Sinaia si, de acolo urmarea lucrarile de la "Luminis" la care Enescu a fost coautor.
Aici, la Sinaia, Enescu compune neobosit. Aici a luat lectii de vioara timp de doua luni Yehudi Menuhin care i-a fost discipol, aici traduce libretul operei "Oedip" dedicata Mariei Tescanu Rosetti. Premiera va avea loc la Paris, la 13 martie 1936.
In august 1928, Mihai Cantacuzino moare intr-un accident de masina. La 50 de ani, ramasa recent vaduva, Maruca s-a indragostit de filozoful Nae Ionescu care frecventa Palatul Cantacuzino si participa la auditiile muzicale organizate de stapana casei si care-l aveau protagonist pe...... Enescu.
Asista neputincios la debutul idilei celor doi, fiind obligat sa se retraga discret si sa se refugieze in arta sa, isi gaseste linistea la Tescani unde scrie ultimele masuri din "Oedip".
In 1933, relatia dintre Maruca si Nae Ionescu se incheie, marele filozof consolandu-se in bratele unei alte doamne din inalta societate - Cella Delavrancea. Incetarea relatiei cu Nae Ionescu provoaca o cadere psihica puternica Marucai, iar singurul care ii acorda tot sprijinul si o ingrijeste cu devotament este Enescu.
Se vor casatori la 5 decembrie 1937, dupa 30 de ani.
" O slujba religioasa sfinti casatoria lor, in prezenta Cellei Delavrancea, ca martora, in noua lor locuinta, un apartament intr-un imobil cu vedere spre Cismigiu. Preotul incepuse slujba, cand deodata s-a deschis usa aparand Alice, fiica Marucai. Fara a saluta preotul, a sarutat-o pe maica-sa, apoi uitandu-se prelung la Enescu, care-i intindea mana, i-a intors spatele si a plecat trantind usa. Alice il detesta pe Enescu, considerandu-l, prin originea sa modesta, nedemn de a se casatori cu o printesa." - Ilie Kogalniceanu in "Destainuiri despre George Enescu"
Cei doi soti se indreapta si se stabilesc in America, unde Enescu dirijeaza la Filarmonica din New York (1937-1938).
Dupa 1945 i se confisca rand pe rand proprietatile, sugerandu-i-se pentru unele incheierea unor acte de donatie.Cei doi soti se refugiaza la Paris, intr-un apartament modest din Rue de Clichy, iar Enescu se vede silit sa dea concerte oriunde pentru a se intretine. Bolnav de spondiloza anchilozanta, nemaiputand sa-si dedice tot timpul marii sale pasiuni- compozitia, devine un modest sef de orchestra. Pe 14 iulie 1954 are o comotie cerebrala in apartamentul sau din Paris, in urma careia ramane partial paralizat.
Maruca il lasa singur, bolnav, sarac , iar ultimele luni ale vietii si le traieste in hotelul Atala, rue de Chateaubriand si asta datorita unor oameni generosi.
Nu marea iubire a vietii lui, ci o asistenta sociala ii vegheaza patul de suferinta si ultimele clipe ale vietii. Cel mai mare compozitor roman al tuturor timpurilor moare in noaptea 4-5 mai 1955 in hotelul Atala si este inmormantat in cimitirul Pere Lachaise din Paris.
Ramasa singura, Maruca Enescu se va stinge si ea in 1969. Pe piatra de mormant din cimitirul Pere Lachaise din Paris sta scris " George Enescu si Maruca Enescu, nascuta Rosetti Tescani". Fara titlul princiar atat de ravnit, fara numele de Cantacuzino.

" Pentru mine, Enescu va ramane una din veritabilele minuni ale lumii. Caracterul si figura sa sunt gravate in sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia. Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete"
Sir Yehudi Menuhin




Iulia, acum 2 ani, interpretand Preludiul din "Suite dans le style ancien"



marți, 11 august 2009

Troti a lui Stefi

Stefi-si adora trotineta.
Din prima zi, prima trotineta a lui Stefi a trebuit sa fie tratata ca un nou membru al familiei, ba chiar si-a castigat rapid statutul de membru de onoare. Nu avem voie sa o clintim din " parcarea ei", nu care cumva sa laudam sau sa ne placa orice altceva mai mult, caci reactia este imediata : "Dar Troti a mea?".
Trebuie spalata zilnic- prima oara i s-a facut toaleta cu servetele Pampers umede, un pachet intreg pentru rotile trotinetei- "Nu-i un sacrificiu prea mare, mami, doar trebuie sa-i placa la noi in casa.", ba chiar cedaram primele nopti si am lasat-o sa "innopteze" langa patul Stefaniei- "Sa stie ca eu sunt stapana ei, pentru ca numai eu am grija de ea".

Nimeni si nimic nu i-a luat locul trotinetei.
Topaitul aritmic de la inceput, de calut schiop, a fost inlocuit rapid cu fente " faine" si frane " smechere".
Zilnic mergem in parc. Luam mancarea pentru porumbei, creta colorata si trotineta. Stefi adora porumbeii pe care-i hraneste constant si mamicile care-si plimba copiii si cu care nu se sfieste sa intre in vorba " ca un om mare".
Printre prietenii din parc este si Bobby, catelusul pekinez al unei doamne, cunostinta veche cu care Stefi are o intelegere si anume aceea de a o lasa sa-l plimbe singura pe Bobby.
" Copilaria este singurul paradis pierdut." spunea Einstein.
Fara a umbla prea mult la sentimente, stiu ca nu trebuie sa ma gandesc la Einstein ca sa-mi dau seama ca timpul zboara nedrept de repede cateodata.
Sfarsitul zilei si intrarea in casa are cam acelasi refren. Eu mi-l aduc aminte pe al meu:
"-Irina, hai in casa!
-Mai stau putiiiin, te roog, mama!"
La Stefi rugamintea vine in alta tonalitate:
"- Inc-o tura cu trotineta, te rog, mami!"

luni, 10 august 2009

sâmbătă, 8 august 2009

joi, 6 august 2009

De la Cavalerii Templieri la Michael Jackson


Oamenii au avut mereu o inclinatie catre conspiratie. De la Cavalerii Templieri, la primele teorii moderne ale conspiratiei care au fost despre Revolutia franceza, de la experimentul Philadelphia, legenda care a dat nastere la zeci de carti ( si unui film) la existenta unui inamic unitar (evreii, masonii, fortele oculte rusesti, "agenturile straine", reptilienii sau alte natii extraterestre), vorbim de iluzii sau de perceptii ultrasuperficiale ale realitatii.
Faptul ca romanii sufera de "conspirativita" este explicabil, vechiul sistem folosind cu succes aceste teorii - a fost usor sa-i mobilizeze pe romani facandu-i sa creada in intrigi, lumi confuze si complexe (paranoia colectiva?). Toate aceste teorii s-au nascut, dupa cum bine stim, pentru a suplini lipsa informatiilor si explicatiilor. Fiecare are dreptul la propria opinie, preferate fiind cele bazate pe fapte, motive, bun simt si........dovezi.
Cine nu si-l aduce aminte pe Ion Iliescu tinand discursuri minerilor despre "elementele fasciste si legionare?" Dar " Romania este victima unui atac meteorologic" va suna cunoscut? Sau ca inundatiile de acum 3 ani care au lovit Romania ar fi fost cauzate de forte oculte rusesti? Fortele oculte, etnico- economico- religioase n-au facut altceva decat sa scoata la iveala neincrederea in lumea din jur si in propria capacitate de a gandi.
Bineinteles ca , in timp, lista comploturilor esuate a devenit cu mult mai lunga decat cea a celor reusite, subiectele au devenit " fumate", iar opinia publica a dat uitarii vechile conspiratii, pregatindu-se pentru altele noi.
Iata, criza economica actuala - pusa la cale de personaje principale ( bancherii) si alte persoane importante de pe Wall Street, complot " curat- murdar" si continuata de democratii care au vrut sa castige alegerile si au declansat o monstruoasa criza la nivel global. Si aici explicatiile stiintifice ( in spiritul economiei- politice) se bat cap in cap cu explicatiile banuitoare ( in spiritul teoriilor conspirationiste).
Si daca Michael Jackson a fost ucis de teroristii din organizatia Al-Qaida? Nu v-ati pus problema? Dar daca succesul urias l-a " terminat" psihic facandu-l sa apeleze la fel de fel de deghizari, ba chiar sa-si insceneze moartea? Dar acesta este un subiect de care chiar nu vreau sa ma ating.

marți, 4 august 2009

48 ani

Barack Obama îşi serbează astăzi ziua de naştere. Implineşte 48 de ani, pe care îi sărbătoreşte prin muncă. El i-a invitat la Casa Albă pe senatorii democraţi şi independenţi din Congresul american, alături de care va discuta cel mai probabil despre reforma sistemului de sănătate. Asteptam si noi ziua presedintelui nostru si nu numai a lui, macar o zi pe an din viata fiecaruia sa se gandeasca si la lucruri de " actualitate", ca de reforme ......
In rest, Happy Birthday , Mr. President !